Ben jij 12 jaar of ouder? Dan zit je hier goed!

Voorbereiding

Kom je naar de kinderafdeling voor een operatie, behandeling of onderzoek? Ga dan naar de afdeling om goed voorbereid te zijn.

3 goede vragen

Ben je nog geen 18 jaar en kom je bij een dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Wat past het beste bij jou? Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.

De 3 goede vragen zijn:

 • dit voel ik, wat is het?
 • wat kunnen we er allemaal aan doen?
 • wat betekent dit voor mij nu en later?

Bezoek de website van '3 goede vragen' voor meer informatie.

Stel je vraag aan de dokter

Ga naar www.cwz.nl/steljevraag en vul het online formulier in!

Kinderadviesraad

De kinderen van de kinderadviesraad praten samen over alles wat er in het ziekenhuis beter of leuker kan. Wil je hier meer van weten? Of wil je bij de kinderadviesraad? Ga naar de website van de kinderadviesraad.

Bekijk je medisch dossier online

CWZ biedt de mogelijkheid om je medische dossier in te zien via het patiëntportaal MijnCWZ. Lees meer over MijnCWZ voor ouders en kinderen op de pagina ouders/verzorgers.

Meer informatie op website cwz.nl

Willen jij en je ouders meer weten over:

Handige websites

Volg ons op sociale media

Jongeren

Deze webpagina biedt beknopte informatie voor ouders/verzorgers. Wil je meer weten, neem dan een kijkje op de website van CWZ. Gaat je kind binnenkort naar het ziekenhuis? Op deze pagina vind je extra informatie om voorbereid te zijn.

Voorbereiding opname op kinderafdeling

Het is belangrijk je kind goed voor te bereiden. Ieder kind is uniek en je weet als ouder/verzorger wat je kind nodig heeft. Dat kan een duidelijke uitleg zijn. Voor een ander helpt juist een korte uitleg en afleiding meer. Op de website van CWZ staat extra informatie voor als je je kind wilt voorbereiden op opname op de kinderafdeling.

Helpend taalgebruik voor kinderen

Hoe kun je je kind helpen door middel van woordkeuze tijdens een onderzoek of behandeling? Als je helpende woorden of positieve taal gebruikt, zorg je ervoor dat je kind zich prettiger voelt. In de folder 'Helpend taalgebruik' kun je lezen hoe je als ouder/verzorgende helpende taal toepast.

Voorlichting ná het ziekenhuis

Op de website Na het ziekenhuis staat informatie voor kinderen, ouders en professionals over wat de gevolgen kunnen zijn van een ziekenhuisopname voor het kind en de rest van het gezin. Een ziekenhuisopname kan een heftige gebeurtenis zijn. Het kan bij veel kinderen, ouders, broertjes en zusjes leiden tot stressklachten. Voorbeelden van stressklachten zijn onder andere slaapproblemen, een gevoel van schrikachtigheid en veranderingen in gedrag. Ook geeft deze website tips over hoe je hier mee om kunt gaan.

Gesprekstips

CWZ stimuleert dat mensen zich goed laten informeren over de behandeling, de mogelijkheden en de alternatieven. Zodat zij een juiste beslissing kunnen nemen samen met hun arts. Door gesprekstips wil CWZ patiënten nog beter betrekken bij hun zorg.

Stel je vraag aan de dokter

Heeft je kind een vraag? Ga naar www.cwz.nl/steljevraag en vul het online formulier in.

Bekijk het medisch dossier van je kind online

CWZ biedt de mogelijkheid om het medisch dossier van je kind in te zien via het patiëntportaal MijnCWZ. Wie heeft toegang?

 • Kinderen tot 12 jaar: de ouders krijgen toegang tot MijnCWZ van hun kind via een machtiging.
 • Kinderen van 12-16 jaar: kinderen krijgen zelf toegang tot MijnCWZ, met hun eigen DigiD. Ouders kunnen ook toegang krijgen met een machtiging als het kind daarvoor toestemming geeft.
 • Vanaf 16 jaar hebben kinderen uitsluitend zelf toegang. Deze leeftijdsgrens is vastgelegd in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst.

Lees verder over kindergeneeskunde

Ga naar onze (volwassenen-) website voor informatie van kindergeneeskunde over:

Volg ons op sociale media

Ouders/verzorgers

Kom je naar de kinderafdeling? Lees hier over wat je kunt verwachten.

Dagopname of meerdaagse opname

Wanneer je voor een aantal uren of een hele dag naar de kinderafdeling komt, noemen wij dit een dagopname. Dat kan voor een operatie zijn. Het kan ook voor een onderzoek of behandeling zijn.

Wanneer je langer blijft dan een dag, is het een (meerdaagse) opname. Soms is dat voor een nacht, maar dat kunnen ook meer nachten zijn. Een opname betekent dat je blijft slapen in het ziekenhuis.

Ouders

Tijdens je meerdaagse opname in het ziekenhuis mogen je ouders of verzorgers de hele dag bij je blijven. Eén van hen mag zelfs bij jou op de kamer blijven slapen zodat je nooit alleen bent. Kom je voor een dagopname? Dan mag je natuurlijk ook een ouder meenemen.

Bezoek

Als je je goed genoeg voelt, vind je het misschien fijn om bezoek te ontvangen! Je ouders/verzorgers en broertjes en zusjes zijn altijd welkom. Vriendjes, vriendinnetjes of andere familieleden zijn tot 20.00 uur van harte welkom.

Blijven slapen: wat neem je mee?

Als je naar het ziekenhuis moet, denk dan aan:

 • een knuffel, pyjama en sloffen
 • tandenborstel, tandpasta en haarborstel
 • gemakkelijke kleding
 • pyjama en toiletspullen voor je ouder/verzorger
 • favoriet speelgoed
 • iets te lezen voor jezelf en voor je ouder/verzorger

Voorbereiding: wat kun je verwachten?

Het kan zijn dat je naar het ziekenhuis komt voor een operatie. Iedereen vindt een operatie spannend. Gelukkig zijn er filmpjes en folders met informatie hoe het gaat. Hierdoor wordt het al minder spannend. In de filmpjes hieronder kun je wat je kunt verwachten. Voor ouders/verzorgers zijn er extra tips.

Filmpje voor jongere kinderen

In dit animatiefilmpje zie je Puck. Zij komt voor een operatie naar het ziekenhuis. Wat gebeurt er dan allemaal? Het filmpje bereidt je voor op een operatie in het ziekenhuis.

Filmpje voor oudere kinderen

In deze vlog laat Jonah de kinderafdeling zien.

Kinderdagunit

Voor buisjes, neus- en keelamandelen kom je op de speciale kinderdagunit. Dit is een andere afdeling dan de kinderafdeling. Bij meldpunt 2C dagkliniek meld je je eerst bij de balie. Daarna ga je naar C58 kinderdagunit.

Wil je meer weten over jouw operatie? Kijk dan samen met jouw ouders/verzorgers naar deze folders:

Wist je dat…

 • er een speelkamer is met speelgoed, knutselmateriaal, boeken en meer?
 • de CliniClowns iedere week op de kinderafdeling aanwezig zijn?
 • je kan internetten met wifi via 'cwzgast'?
 • de kinderafdeling een wensmuur heeft, waar je al je ideeën en tips kan ophangen?
 • de kinderafdeling op de begane grond zit en dat je zo naar de beweegtuin kunt?
 • er een voetbaltafel is?
 • één van je ouders bij je mag blijven slapen?
 • er in de buitenspeeltuin veel vogels zijn, en als je goed kijkt zie je misschien wel een eekhoorn of een vos.
Op de afdeling

Hier vind je een lijst van onze kinderartsen. Klik op de link om hun foto en informatie te zien (op de website van CWZ). De meeste kinderartsen stellen zich zelfs voor via een mooi filmpje.

Kinderartsen

Wie helpen je?

Op de kinderafdeling kom je verschillende mensen tegen. Sommige mensen dragen een wit uniform, andere mensen dragen een witte lange jas. Sommige mensen hebben blauw/witte streepjes aan hun pak. Ook werken er mensen in hun eigen kleren. Iedereen heeft andere taken. Hieronder kun je ontdekken wie er allemaal werken en wat deze mensen voor je kunnen doen.

Arts/dokter

Als je je ziek voelt dan komt de dokter onderzoeken waardoor dat komt. De dokter kan je onderzoeken op verschillende manieren. Dat kan doordat hij luistert, vragen aan jou stelt of voelt wat er aan de hand is. Soms gebruikt de dokter daar ook hulpmiddelen voor. Hij luistert bijvoorbeeld met een stethoscoop naar je hart. Of hij laat je bloed onderzoeken in het laboratorium. Als de dokter weet waardoor jij je ziek voelt, dan zoekt hij naar de beste manier om je weer beter te maken.

Arts - assistent

Een arts-assistent is een dokter die bijvoorbeeld bezig is om kinderarts te worden. Om kinderarts te worden, moet je eerst dokter zijn en daarna nog een aantal jaren naar school om alles te weten te komen over kinderen. De arts-assistent komt elke dag bij jou langs om al je vragen en die van je ouders te beantwoorden én om je te onderzoeken.

Verpleegkundige

De (kinder) verpleegkundigen zie je elke dag. Je hebt veel contact met de verpleegkundigen als je in het ziekenhuis bent, want zij zorgen de hele dag voor je samen met je ouders/verzorgers. De verpleegkundigen geven bijvoorbeeld medicijnen, helpen je bij het wassen als dit nodig is en controleren je bloeddruk. Als je weg moet voor een onderzoek, kan het zijn dat ze daar ook bij helpen.

Medisch Pedagogisch Zorgverlener (MPZ)

De pedagogisch zorgverlener kan jou en je ouders(s) of verzorger(s) op verschillende manier helpen. Zo kan de pedagogisch zorgverlener je voorbereiden op een onderzoek of operatie, zodat jij weet wat er gaat gebeuren. Ze kunnen ook met je praten en een luisterend oor zijn voor jou en/of je ouders/verzorgers. Ze kunnen je ook helpen met afleiding en ontspanning.

Roomservice medewerker

De roomservice medewerker zorgt voor het eten en drinken op de afdeling. Ze brengen je ontbijt, lunch en avondeten op de kamer en vragen wat je de volgende dag wilt eten. 

Secretaresse

De secretaresse zit vaak achter de balie in het begin van de afdeling. Zij regelt een heleboel in het ziekenhuis. Zij weet precies wanneer je in het ziekenhuis komt en weer naar huis gaat. De afspraken met de dokter maakt de secretaresse ook. Zo weet jij wanneer je naar het ziekenhuis moet komen.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut helpt je bijvoorbeeld na een operatie om weer goed te kunnen bewegen. Wanneer je bijvoorbeeld geopereerd bent aan een gebroken been kun je niet gelijk weer lopen. Dan is de fysiotherapeut er om jou hierbij te helpen. Je gaat dan bijvoorbeeld oefeningen uitvoeren op bed, in de rolstoel en je leert lopen met krukken. Met veel oefenen gaat het bewegen dan weer stukken beter. Wanneer je benauwd bent en moeite hebt met ademhalen dan kan de fysiotherapeut hier ook bij helpen door blaas en/of ademhalingsoefeningen te doen.

Psycholoog

Soms kun je jezelf door een opname niet zo fijn voelen, vind je het spannend of ben je een beetje bang. Een psycholoog is iemand waar je dan mee kan praten. De psycholoog luistert niet alleen naar je, maar probeert je ook te helpen. Misschien geeft hij of zij je tips waardoor je je beter voelt. Of de psycholoog helpt je om beter te kunnen praten over je ziekte. Soms kun je ook ergens pijn hebben zonder dat er in jouw lichaam iets mis is. De psycholoog zoekt dan uit waardoor dit komt.

Diëtist

De diëtist heeft veel verstand van eten en drinken. Als je ziek bent mag je soms niet alles eten wat je normaal eet. De diëtist maakt dan samen met jou een lijstje van wat je wel en niet mag eten of waar je op moet letten. Zij of hij vertelt dit ook aan je ouders zodat je samen met hen kan letten op het eten en drinken.

Op de website wiestaateraanmijnbed.nl kun je meer lezen over alle verschillende zorgverleners in een ziekenhuis.

Wie is wie

Op deze pagina vind je handige informatie en links.

Kinderdiabetescentrum

Heb je diabetes of wil je hier meer over weten? Kijk dan op de website

Voedselprovocatietest CWZ Zorgapp

Wanneer je kind voor een voedselprovocatie komt, kun je deze app gebruiken. Lees alles over het onderzoek in de gratis 'CWZ Zorgapp'. Je ontvangt ook meldingen als er belangrijke informatie voor je klaar staat. Met de CWZ Zorgapp ben je altijd goed voorbereid.

Voordelen CWZ Zorgapp

 • Alle informatie die je nodig hebt bij elkaar in één app
 • Je hebt altijd en overal de informatie bij de hand
 • De informatie is overzichtelijk en altijd up-to-date

Hoe download ik de CWZ Zorgapp?

 • Zoek in de App Store of Google Play naar: 'Patient journey'
 • Druk op de afbeelding en download de app. Open daarna de app
 • Kies 'Sta toe'. Je ontvangt nu berichten als bepaalde informatie belangrijk voor je is.
 • Zoek naar 'CWZ Zorgapp'. Klik hierop
 • Kies 'Kindergeneeskunde' en selecteer 'voedselprovocatietest'. Is de datum van de test al bekend? Dan kun je deze invullen op de app.
 • Druk op de knop 'Start'. Of scan de QR-code:
  QR code CWZ Zorgapp

Kinderincontinentie polikliniek (KIT's)

Het kan zijn dan je moeite hebt met poepen en plassen. Dan kan je terecht bij de KIT's poli. Zij gaan je hierbij helpen.

Regionaal Astma en Allergie centrum voor Kinderen (RAAcK)

RAAcK is het samenwerkingsverband tussen de kinderlongziekten van het Radboudumc en de kinderlongziekten van CWZ.

Op de polikliniek van RAAcK behandelen en begeleiden wij kinderen en jongeren (tot en met 18 jaar) met moeilijke behandelbare astma of astma-achtige klachten.

Kinderadviesraad

Jij kan ons vertellen hoe we nog beter voor je kunnen zorgen. De kinderen van de kinderadviesraad praten samen over alles wat er in het ziekenhuis beter of leuker kan. Nieuwe leden zijn altijd welkom, doe je mee?

Cyberpoli

De cyberpoli is een internetkliniek en ontmoetingsplaats voor jongeren van 13 tot 26 jaar met een chronische aandoening. Ook ouders van deze jongeren en jongere kinderen zijn welkom.

Stichting Kind en Ziekenhuis

Kind & Ziekenhuis wil dat alle kinderen die tijdelijk of langdurig ziek zijn, een aandoening hebben of een beperking hebben, optimale kind- en gezinsgerichte zorg krijgen. Wil je meer informatie over deze stichting? Ga naar de website van Stichting Kind en Ziekenhuis.

Stichting Tekenen voor kinderen

Lig je in het ziekenhuis? Dan kan er een professionele tekenaar bij je komen die voor jou komt tekenen. De tekenaars van stichting Tekenen voor kinderen maken prachtige tekeningen.

CliniClowns

Elke week komen CliniClowns op bezoek op onze afdeling en op de poli. Zij toveren een glimlach op ieders gezicht.

Beter boeken

In het ziekenhuis kan je een Beterboek krijgen. Dit boek is voor jou en je kan je ziekenhuiservaring hierin opschrijven en dit bewaren om nog eens in te kijken. Ook staan er spelletjes in en informatie over het ziekenhuis. Wij krijgen deze boeken van Bureau Meteau en zien dit als een waardevolle bijdrage in het ziekenhuis.

Spreekbeurt houden

Wil je op school je spreekbeurt houden over het ziekenhuis? Dat vinden we leuk. Laat het ons weten via het online formulier. We nemen dan contact met je op.

Lees meer

Handige informatie

Welkom op de kinderwebsite van CWZ! Deze website hoort bij de afdeling kindergeneeskunde van CWZ.

Kinderwebsite

De nieuwe kinderwebsite van CWZ ziet eruit als een huis met 5 kamers. Elke kamer is anders en biedt passende informatie per kamer. Vooral visueel en kleurrijk. En het huis is vooral bedoeld om op een mobiel te bekijken.

Jongeren

Een vlog, gamen en social media. Dat gebeurt er op deze zolder. Geen plek voor kleine kinderen hier. Ben je 12 jaar of ouder? Neem een kijkje op de jongeren.

Ouders/verzorgers

Als je kind naar het ziekenhuis moet, is het belangrijk om je voor te bereiden. Daarvoor vind je informatie voor ouders/verzorgers.

Op de afdeling

Heb je binnenkort een afspraak in het ziekenhuis? In de kinderkamer vind je video’s en informatie voor kinderen.

Wie is wie

Wie is wie is er voor het hele gezin. Hier kun je een spelletje spelen of een filmpje kijken.

Handige informatie

Ben je in het ziekenhuis geweest? De handige informatie is de plek om ervaringen uit te wisselen.

Cookies

Op de kinderwebsite gebruiken we cookies om de website goed te laten werken. Deze cookies zijn anoniem en gebruiken geen persoonlijke gegevens. Op deze site plaatsen we geen tracking cookies.

Lees meer informatie over cookies

Informatie